Zeeverkenners
Hou je van avontuur?, ben je een waterrat? Dan zijn de zeeverkenners iets voor jou! Jongens en meiden van 10-16 jaar die met hun eigen boot op ontdekkingstocht gaan.
Vanzelfsprekend zijn ze zomers zijn veel op, bij en in het water te vinden. Zeilen, roeien en zwemmen zijn activiteiten die veel in het programma te vinden zijn. Maar ook scoutingtechnieken als kamperen, hiken en pionieren kunnen vaak op het programma gevonden worden.
Omdat Zeeverkenners toch redelijk zelfstandig het water op gaan, wordt er veel aandacht besteed aan zeil- en roeitechnieken, veiligheid op het water en verkeersregels. Naarmate een Zeeverkenner ouder wordt, zal hij of zij zich uiteindelijk ook gaan voorbereiden op de verschillende examens.
Het varen wordt gedaan in een speciaal voor Scouting ontworpen boot: de Lelievlet. Dit is een stalen boot waarmee gezeild, geroeid en gewrikt kan worden. De zeileigenschappen van deze boot zijn zo, dat er wel hele rare dingen moeten gebeuren wil hij omgaan. En mocht dat onverhoopt toch gebeuren, dan zorgen de luchtkasten ervoor dat de boot altijd blijft drijven.
In het vaarseizoen (half april t/m eind oktober) worden de bijeenkomsten gehouden aan het schildmeer. Hier heeft de groep hun eigen haven. Niet alleen liggen daar dan de 5 lelievletten afgemeerd maar ook de sleepboot PIT die door de leiding als ondersteunigs boot gebruikt wordt. En natuurlijk ons 23m lange wachtschip de Paap. Dit schip wordt op het schildmeer gebruikt als onderkomen en is dan ook voorzien van alle gemakken zoals een kombuis en toiletten.
Tijdens de zomervakantie gaan de Zeeverkenners natuurlijk op zomerkamp, vaak gaan ze dan een week met de hele vloot naar Friesland. Ook gaan de Zeeverkenners elk jaar tijdens het Hemelvaartweekend naar het Noordelijk Waterkamp (NoWaKa). Hier doen ze samen met andere Zeeverkenner groepen uit het noorden van het land mee met zeilwedstrijden en andere leuke activiteiten. Daarnaast zijn er vaak nog een paar kampeer weekenden.
In de winter ligt de nadruk op het onderhouden van de boten. Een groot deel van het onderhoud wordt door de zeeverkenners zelf gedaan. Natuurlijk onder begeleiding van de leiding.Maar er wordt in de wintertijd ook veel aandacht besteed aan spelen en aan theoretische kennis.
Tijdens de wintermaanden wordt er theorie les gegeven op 3 niveaus CWO 1,2 en 3. Deze lessen worden afgesloten met een examen. Nadat de zeeverkenners ook het praktijkdeel hebben gehaald kunnen ze het compleete CWO diploma krijgen. Deze diploma’s zijn landelijk erkend en worden onder meer ook door zeilscholen gebruikt.
De opkomsten van de Zeeverkenners zijn op zaterdag van 13.00u tot 16.30u. In de winter bij het clubgebouw aan het Damsterdiep. Vanaf het voorjaar tot na de zomer aan het Schildmeer.
Meer informatie over de zeeverkenners? Of een keertje komen kijken? Neem gerust even contact op!
Vind ons op